Followers

Sunday, September 13, 2009

Ikan bakar dan sambal pencecah


ape menu untuk berbuka hari ni?dah ujung puasa ni dah tak tau nak masak ape ek...masak yang simple2 lagi best.lagipun,bila hujung2 minggu nie ramai yang amik peluang masak lebih n hantar ke rumah jiran2.hari ni je aku dah dapat dua bungkus berkat ketupat.banyak tu....nasib baik aku tak masak banyak hari ni...kalau tak sapa nak makan...ni aku nak share resepi sambal pencecah yang kita nak lawan makan dengan ikan bakar.ikan bakar tak payah la kau bagi resepi...korang dah tau sangat dah bakar ikan.yang penting,jangan rentung dah la....kalau rentung,korang telan asap je la....

sambal pencecah


bahan2nya

10-15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
sebiji tomato- di cincang halus
10 biji limau kasturi di perah jusnya
6 sudu besar kicap masin
2 labu bawang merah kecil-dibelah2
1 sudu besar gula

cara2nya
1.tumbuk cili,bawang putih dan gula
2.masukkan kicap
3.masukkan tomato
4.masukkan jus limau kasturi
5. gaul rata
6.masukkan bawang merah
7.masukkan dalam balang yang bertutup dan perap seketika.lebih kurang setengah-1 jam.sampai berair(masukkan dalam peti ais lagi bagus)

*setelah mesra/sebati.jika rasa kurang kaw,jangan tambahkan air.tambahkan gula atau air limau.almaklum la....saiz cili,tomato dan limau yang digunakan mungkin berbeza.

selamat mencuba....

No comments: