Followers

Friday, October 9, 2009

Yang tak sedap di dengar, yang dah banyak termakan!

Produk plum, prun kering mengandungi logam plumbum berlebihan diHARAMkan

Dried prunes
Dried plums

KUALA LUMPUR: Kerajaan hari ini mengharamkan 16 jenama produk buah kering yang diimport dari China, Taiwan dan beberapa negara Asia kerana mengandungi logam plumbum melebihi paras yang dibenarkan.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata produk buah kering antaranya plum kering dan prun kering itu mengandungi paras plumbum yang agak tinggi iaitu antara 0.11 dan 30.3 bahagian sejuta (ppm) atau miligram (mg)/kilogram (kg).

Beliau berkata paras plumbum yang ditetapkan di negara ini ialah dua bahagian sejuta ppm atau mg/kg di bawah Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, dan jika kandungan logam melebihi paras tersebut, tindakan undang-undang akan dikenakan.

"Mana-mana pihak yang terlibat, jika disabit kesalahan di bawah Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau keduaduanya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pengurusan Kementerian Kesihatan 2009 di sini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai laporan U.S Food and Drug Administration (USFDA) menerusi laman webnya http://www.fda.gov yang bertajuk "Consumers Warned Not to Eat Certain Imported Dried Plums" pada Khamis lepas.

Liow berkata produk berkenaan adalah "The Original Chinese Candy", "Dried Plums with Pickle and Lemon", "Saladitos Con Pepino Y Limon", "Saladitos 6 Count", "Saladitos Salted Prunes", "Saladitos Chinese Candy", "Its Fruit Chinese Style Dried Prune" dan "Salted Plum Suckers".

Produk lain adalah "Salados Salted dried plums", "7 Salted Plums", "Preserved Liquariced Prune", "Preserved Plums:Preserved Salted Prunes", "Preserved Plums:Preserved Red Prunes", "Preserved Fruit Pitted Prunes", "Chan Pui Mui Preserved Plum" dan "Ka Po Preserved Plum".

Liow berkata kementerian terus memantau untuk memastikan produk berkenaan tidak terdapat dalam pasaran tempatan.

Beliau berkata kementerian juga akan meneruskan pemantauan di pintu masuk dengan meletakkan pemeriksaan Tahan Lima (Tahan, Uji dan Lepas) dalam Sistem Maklumat Keselamatan Makanan Malaysia (FoSIM) untuk semua produk yang terlibat.

Plumbum adalah bahan cemar dalam makanan yang boleh mendatangkan masalah kepada kesihatan manusia dalam jangkamasa panjang akibat daripada pengumpulan bahan cemar dalam badan.

Beliau berkata kesan yang mungkin berlaku adalah gangguan kepada sistem saraf dan perkembangan otak terutamanya di kalangan kanak-kanak.

"Sehubungan itu, kementerian ingin menasihatkan pengguna supaya tidak membeli produkproduk yang terlibat, manakala penjual dinasihatkan supaya melaporkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) ataupun Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) terdekat sekiranya produk berkenaan terdapat di premis mereka," katanya.

Liow berkata pengimport atau ejen yang mengimport produk terbabit diminta menghentikan pengedaran dan memaklumkan kepada PKD atau JKN berdekatan untuk tindakan seterusnya.

Sumber:BERNAMA

Dried Plum Products with Elevated Lead Levels
September 30, 2009

NOTE: No other products from listed Manufacturers/Distributors are implicated.

Manufacturer/Distributor on Package Product Name(s) on Package
Alamo Packing The Original Chinese Candy,Dried Plums with Pickle and Lemon, Saladitos Con Pepino Y Limon
Almax International ItsFruit Chinese Style Dried Prune, Saladito
Bolner’s Fiesta Products Saladitos 6 Count
Casa De Dulce Salted Plum Suckers
Cheung Fat

Plum wrapped “candy” (Packaging predominately in Asian foreign language – blue and white bag with candy wrapped in red and white)

Dollar Value Distributor Saladitos, Salted Prunes
Hinojosa Brothers (H.B. Wholesale) Salados, Salted dried plums
Kam Tai Houg

Hua Ho Ying Tzu (Packaging in Asian foreign language)

Little Gregory Chinese Candy Packaging also contains individual packets of Limon and La Sabrozita
Mexican Products & Spices 7 Salted Plums, 7 Saladitos
Produce Plus Saladitos Chinese Candy
Roxy Trading Co. Preserved Liquoriced Prune (heart shaped box)
Roxy Trading Co. Preserved Plums/Preserved Salted PrunesPreserved Plums/Preserved Red Prunes
Sanh Yuan Enterprise Preserved Fruit Pitted Prunes
Tang Hoi Moon Chan Pui Mui Preserved Plum
Wan Tom Food Co. LTD Ka Po Preserved Plum

No comments: