Followers

Saturday, January 22, 2011

JIMAT jooommm!

Salam semua...
















Kali ni nak cerita pasal jimat...kira jimat punya pasal la nih...ye la,zaman sekarang nih..kos semua naik..harga barang semua naik...yang paling tak tahan ye la pasal  barang makanan....bawang sekilo dah RM 8...ikan 4 ekor dah RM 10..tu belum lagi bahan2 yang lain..pendek kata kalo bawak RM50 g paso tuh..raga kita pun tak penuh..nak memanjang makan kat luo..kalo single tak pe la...tapi kalau family beso...tapi gaji kecik tentu tak berbaloi..

lagi satu,bila sebut pasal makan...mesti nak sedap...penting tuh!!!padahal rasa sedap tuh hanya nampak kat mata...berbau dihidung...cuma 3 minit di mulut dan sesaat di tekak...selebihnya..perut je la yg jwb...

jadi cuba kita pk kan macamana nak makan dengan vitamin yang cukup tapi kosnya kurang..haaa..pk..pk...
dah dapat pk lum?

ok ni misz ada sikit petua nak share...menda nih family kitorang wat  masa zaman kemelesetan ekonomi dlu..time susah..dan terpaksa berjimat.Rasanya cara tu kalau diaplikasikan semula pun bagus...memandangkan kita sekarang nih bekejar dengan masa..semuanya nak pantas, dan yang penting JIMAT-jimat masa,jimat kos,jimat tenaga kerja,jimat air,jimat letrik...jimat segala2nya...

Katakan kita nak makan ikan/ayam/daging  dan sayur terung/bendi/tomato...tak perlu la kita nak masak satu lauk tuk ikan dan satu lauk tuk sayur...ape kata kita campurkan jek...contohnya kita masak asam pedas ikan kembung tambahkan je la bendi atau terung atau tomato tadi....sama juga kalau kita nak masak kari..pun boleh campurkan dengan sayur2 tersebut...
kan dah jimat gas,minyak,bawang,garam,masa dan juga tenaga.
Jimat juga air dan sabun tuk mencuci pinggan mangkuk nanti.

Ok..atau anda boleh cuba:
-sardin masak kicap+ bunga kobis/kailan.
-sotong sambal + terung
-udang sambal + peria
-ikan masak lemak + petola
-daging merah + kailan
-paprik ( yg pasti mmg dah bercampur dgn sayur)
-sardin sambal + kacang panjang/buncis
-sup ayam/daging + kobis/lobak/kentang
-nasi ayam..dah tentu ada sayur kan...
-nasi tomato..sayurnya dah tentu pencuk...
-nasi goreng (tapi kalau hari2 nasi gorang boring gak)
-tomyam...yg nih tak diragu dah...paling mudah..(org kata masak campak2 jek)hehhehe














Misz percaya korang mesti lagi banyak pengalaman dan idea tentang resepi2 tu kan...Bukan pe..kesian kat mak2 n isteri2 yang terpaksa berkejar memasak pelbagai menu tuk family dengan masa yang terhad...sedangkan masa yang ada tu juga digunakan untuk menyetelkan hal2 rumahtangga yang lain (sedia maklum  la kan) kadang2 tak nampak bila masanya nak rehat...jadi,tak salah rasanya kalau hari2 bekerja tuh menunya simple2 jek...kalo hari minggu leh la masak menu penuh table..jadi,leh la korang cuba ek...:)


2 comments:

ina said...

saya setuju 100%.. paling sedap ikan masak asam pedas + bende, sardin masak sambal + kacang panjang

Misz said...

sardin setin pun dah mahal macam ikan sekilo ek...tapi mudah sebab tak payah siang...:)