Followers

Wednesday, June 15, 2011

Belangkas Sg Sedili

 Selamat malam semua....huhuhu punya la seksa nak upload pic2 nih....korbankan sikit waktu tdo la nampaknya....

teruja tengok gambo nih???nak tau dari mana datangnya?

Ni sajek nak share pengalaman sikit...Cuti hari tu sempat g tengok tempat penternakan belangkas kat Sg Sedili.Isk,ape la yg syok sangat kan tempat tu kan???actually memang tak de la econ atau pemandangan yang canggih2...tapi dek teruja nak mencari sedikit pengetahuan maka ke situ la kami perginya.

 ni la anak belangkas yang berusia 80 hari.mak aaiiii....kocik bebenau...kalau nak tau belangkas ni memerlukan masa selama 13 tahun untuk matang dan bertelur..perrrgghhhh!!! lama tuuuuuu....kalau anak kita dah naik tingkatan 1 la....

Jadi tuan punya pusat penternakan ni Puan Zarinah dan Encik Ahmad menerima hasil tangkapan dari nelayan2 yang tinggal di kawsan sekitar untuk mendapatkan bekalan belangkas.

 haaa...yang nih belangkasnya la...ce teka mana yang jantan mana yang betina?
patut la ada pepatah yang mengatakan 'macam belangkas'

tengok tuh aksi2 mereka...ada telungkup..ada yang terngadah.....punya la banyak....


yang ni plak..pak cik ni tengah tangging untuk menandakan belangkas ni ada telurnya sebelum dilepaskan semula dalam kolam.
yang ni kitorang beli...adik ni namanya azie..die sedang mematahkan ekor belangkas tuh...
sempat lagi posing tuh...luas gak la kolam ternakan nih...kalo nak di kira mmg tak terkira la belangkas tuh...misz anggarkan dalam 300 ekor...(lupa lak nak tanya kat kak zarinah)
 hahahha...beli dua ekor jek???cukup ker?cukup sesangat...haaaa kat atas tu la hsilnya....

p/s;jom kita g jenjalan...

5 comments:

Centado said...

mcm sodap je belangkas itu

Anonymous said...

salam.

saya sangat nak pergi ke pusat penternakan belangkas ni. boleh bagi specific alamat tempat ni x? maksud saya, dekat dengan apa or anything la yg boleh membuatkan saya sampai kat sana.
saya pelajar univesity, ada research yang kena jalankan kat situ.harap sangat awk dapat bantu saya

miss fiqa-

thx :')

misz said...

centado;
memang sedap...:)

misz said...

anonymous:
di sedili kecil..pusat penternakan tu berhampiran jambatan sedili kecil.
jumpa jambatan tuh...leh tanya org2 di situ...

erda said...

tempat nie...ada laman web dy tak???or no fon pngurus kt situ ke???