Followers

Saturday, September 3, 2011

Dodol Perisa Bawang?

Selamat hari raya semua....
baru balik beraya ke tuh?or baru abis marhaban tuk sesi malam nih...biasa la dok kat Johor,marhaban memang agenda penting la kan....

ok...kali ni misz nak share cerita sikit pasal dodol perisa bawang nih?penah makan ker?
kalo penah makan,sedap ke rasanya?tapi misz mmg tak suka perisa tuh...

(ni sekadar gambar hiasan.....tima kasih la pada tuan punya pic nih...)

mana dapat cerita nih?tdi ada sedara masa datang ni yang tergerak hati nak share nih...
Biasa la time2 raya nih..tetamu dok datang tak henti2 ..tuan rumah pun dok kelam kabut melayan tamu..sampai tak kering tangan dan tak sempat nak memantau dengan lebih teliti hidangan tu...

Begini ceritanya setelah dipendekkan semasa pakcik tu g beraya...maka,pakcik tuh telah dihidangkan dengan sepinggan dodol yang kelihatan amat mabeles...
teruja sungguh dia untuk merasa.....(pakcik ni memang hantu dodol)
ketika dodol tersebut menghampiri mulut(sebelum disuap)...tiba2 bau bawang hinggap di hidung...Isk,tak kan nak letak balik...tuan rumah dok ada depan tuh...maka telan jek laaaa....
bila di tanya sedap ketidak oleh tuan rumah....maka anggukan dan senyuman meleret jek la jawapannya....

Rupa-rupanya....dodol itu telah dipotong menggunakan pisau yang baru digunakan untuk memotong bawang....ape lagi lekat la bau bawang tuh..kat dodol...kene pulak dodol hirisan yang pertama...memang rasa bawang la jawabnya...

ini ingatan tuk puan2/puan2/cik/ dan semua la ye...sebelum nak potong dodol ke...kek ke...pastikan pisau yang nak digunakan tuh bebas dari sebarang bau...
lebih bagus kalau pisau untuk memotong kuih tuh biarlah pisau khas yang lain....
jadi,tak de la kuih2 tuh bau bawang la....cekur la....sadin la....
isk...ingat2 tuh....

1 comment:

Pustaka NurIman said...

biasa potong tembikai guna pisau yg baru potong bawang/cili....tembikai rasa bawang