Followers

Sunday, January 29, 2012

Bila Marah Terus di Bakar...

Assalamualaikum....selamat pagi semua....


Terpanggil rasanya menulis tentang tajuk ni...sekadar mengingatkan diri yang kadang kala terlupa dan alpa.
Bila kita tidak dapat lagi mengawal diri antara logik dan nafsu.Syaitan berguling2 berteriak kesukaan melihat kita telah ditawan.

Kita merasa marah bila disakiti...didustai...namun acapkali kita mudah berasa marah walaupun pada hal-hal yang dirasakan amat remeh sekali (sedangkan tika tu mana la kita sedar...kita kan sedang marah).Kita hilang ingatan pada diri dan sekeliling kita bila kita marah...kita akan lakukan apa saja untuk meredakan kemarahan kita.Suara memang la tinggi volumenyakan...kadang-kadang tangan kita pun turut 'jalan' bahkan kaki juga.

Tidak hairanlah bila kita reda dari marah baru kita sedar pipi isteri kita lebam.Mata anak2 kita hangus...dinding pintu terkopak.lebih dahsyat lagi kereta yang kita pandu dah terperosok bawah lori.Isk....tu dah jauh sangat tuh...kita berbalik pada keadaaan yang biasa-biasa jek...tapi kita jarang tersedar...

Kita biasa melihat kawan kita marah..atau boss kita marah.......ape tindakan yang kita ambil?kalo kita perhatikan betul-betul akan ada beberapa kategori kawan atau orang disekeliling kita.

Golongan pertama...apabila melihat orang lain sedang marah,dia hanya mendiamkan diri melihat dan memantau situasi..atau lebih tepat mendengar apa yg sedang dimarahkan.Dia akan mengenalpasti punca masalah dan sedaya upaya membantu anda merungkaikannya.Atau sekurang-kurangnya memberi anda pilihan-pilihan yang mungkin membantu anda mengurangkan kemarahan.

Golongan kedua...cuba menenangkan orang yang sedang marah...contoh..dia berikan air,tukar topik lain dan berikan pandangan yang boleh menurunkan aras kemarahan sehingga orang itu boleh berfikir secara normal dan dapat menimbang baik buruk sesuatu perkara yng dimarahkannya itu.

Golongan ketiga...yang ni paling bahaya...orang yang menambah marakkan rasa marah itu hingga menimbulkan rasa benci+meluat+menyampah yang tinggi pada orang yang dimarah.Mempunyai keupayaan meracun fikiran orang dan menyebabkan orang yang sedang marah menerima hasutannya sebagai jalan terbaik untuk melepaskan kemarahan.

Mungkin dalam kalangan sahabat-sahabat kita ada juga terdapat golongan-golongan yang sebegini...sebagai orang yang berfikiran waras mulai sekarang kita buat la pilihan pada siapa harus kita temui bila kita ingin meluahkan kemarahan dan berkongsi masalah.

Andai dahulu kita silap memilih kawan yang sesuai untuk memadamkan kemarahan...maka kita berubahlah...jangan silap yang sedikit ini kita menambah dosa lagi pada orang lain yang belum tentu bersalah.

Allah kurniakan kita akal yang boleh berfikir dan mengolah..maka gunakanlah ia.Sememangnya DIA lah tempat yang paling sesuai untuk mengadu..memohon ampun atas kesilapan yang lalu...tapi sebagai manusia kita tetap memerlukan sokongan dan bantuan dari orang lain.Maka buatlah pilihan yang tepat...Insya Allah DIA sentiasa bersama-sama dengan kita....

Jadi...banyakkan bersabar....istghfar....dan yang pentinggg....


No comments: