Bahan-bahannya:
1 biji kek span pandan
bahan (A)
gula kastor -180gram
air daun pandan - 500ML
serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
bahan (B)
santan pekat - 400ML
tepong hoen kwee hijau - 85gram
pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
secubit garam
untuk hiasan
- 1 cawan kelapa kering
Cara-cara
1.kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
2.untuk membuat kastad...
1.kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
2.untuk membuat kastad...
-campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
-masak atas api sederhana hingga mendidih.
-kacau hingga gula hancur.
3.satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
3.satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
4.masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
5.kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
6.sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
7.letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
8.letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
9.hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya...(hentak pelan2...jgn sampai telungkup semuanya..hehehhe)
6.sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
7.letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
8.letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
9.hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya...(hentak pelan2...jgn sampai telungkup semuanya..hehehhe)
10.biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
11.keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan... salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
11.keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan... salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
dah siap...leh potong n hidangkan...
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment