Followers

Tuesday, August 18, 2009

RAMADHAN DATANG LAGI....


Alhamdulillah dan insyaallah kita akan menyambut ketibaan ramadhan beberapa hari lagi.Alhamdulillah sekali lagi aku dapat merasa untuk berpuasa di tanah air sendiri...berbeza rasa dan suasananya bila berpuasa di negara orang tahun dulu.Walaupun tetap meriah...banyak yang kurangnya.

Selamat berpuasa kepada semua kaum keluarga,sahabat handai,semua guru, kakitangan, murid-murid SK peserai serta semua yang mengenali diri dan di mana jua anda berada.
Semoga ramadhan yang datang kali ini kita tempuh dengan penuh kesabaran dan ketakwaan.Kita penuhi dengan amalan-amalan yang baik sepanjang bulan ini. insyaallah...


Pentingnya Bulan Ramadhan


1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.


2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.


3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.


4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.


5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.


6. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.


7. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.


8. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.


9. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.


10. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

No comments: