Followers

Thursday, February 3, 2011

Turi Masak lemak














Salam...
haaa....tak tau nak masak pe?
balik kampung kan...carik lauk pauk kampung la...
kan town kadang2 susah nak jumpa daun turi ni...
kalau jumpe pun ada yg tak kenal...
so..ape kata kita masak turi plak kali nih..
kat atas tu,begitulah rupanya menu kita setelah di masak...

buat sesapa yang tak kenal...ni la daun turi...kita makan pucuknya jek ye...bukan semua daun kita makan...tapi kene basuh dengan teliti.sebab,semut suka dok kat pucuknya tuh...kalo tak pun takut ulat daun dok skali kat situ..hehehhe...so,lebih baik kita rendamkan kejap dgn air garam..pastu bilas n bersihkan la yek...

kemudian...ni ikut petua nenek misz...setiap pucuk turi tuh kita ikat la..bukan ikat guna getah gelang or benang la....senang kata kita simpulkan la...macam contoh kat atas tuh...supaya rasanya kekal manis katanya...lagi satu...barulah ada thrill sikit bila nak  makan..sebab sebelum makan kita kene lurutkan dlu daun tuh...














haaa...yang nih bahan campurannya..tak nak guna keledek..korang leh guna jagung ataupun labu...pun sodaaaapppp!!!

cara masak???isk..tak kan tak tau???
1.rebus keledek tuh sampai 3/4 masak
2.masukkan rencah (bwg merah+bawang putih+ikan bilis=ditumbuk)
3.masukkan sedikit santan cair
4.masukkan daun turi
5.masak sampai daun turi layu.
6.masukkan santan pekat
7.masak sampai mendidih..jgn lupa buh garam..
8.angkat dan hidangkan...

Selamat Mencuba...:)

3 comments:

mizim said...

as salam misz..terliuq baca entri...mmg sodapppp...arwah mak mmg selalu masak camni tmbhn kat tepi rumah ada pokok turi..:-)

Misz said...

boleh la try masak sok...:)

Centado said...

sedapnye
lama x makan turi
:)