Followers

Sunday, November 29, 2009

Ikan Terubuk Masak Lemak Kunyit

Haaaa...tak tau nak masak pe time2 cuti nih...or...malas dah nak masak menu2 yang menyiksa diri...atau...dah tak de dah menu dalam kepala tu...kira ketandusan menu la.....atau...asyik2 menu yang sama jerrrrr....
apa kata korang cuba, try, test, menu nih....
Menu nih sesuai tuk ibu2 yang nak jimat masa n tenaga...sebab cara masaknya simple n baling2 jek....tapi AWAS!!!! jangan sampai terbaling periuk belanga plak....hahaha..
Ni ikan terubuk yang dah siap dimasak...tinggal separuh je...separuh lagi dah kene ngap...hahaha..boleh la wat gambaran pada korang bagaimana rupanya masakan nih...ok...

Bahan-bahannya
Seekor ikan terubuk-di bakar/dipanggang/digoreng*
10 biji cili padi-ditumbuk(boleh di adjust mengikut tahap kepedasan masing2)
1 biji bawang besar-ditumbuk
2 biji bawang kecil-ditumbuk
2 biji bawang putih-ditumbuk
2 cawan santan pekat-guna santan kotak pun boleh
3 cawan air
1 helai daun kunyit-dimayang halus...
Garam secukup rasa,sedikit serbuk kunyit

Cara-caranya
Masukkan 3 cawan air di dalam kuali.
Masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi...
Biarkan hingga mendidih...
Masukkan ikan yang telah siap di bakar/dipanggang/digoreng tadi...
Biarkan seketika...(lebih kurang dalam 2 minit)
Masukkan serbuk kunyit dan daun kunyit,gaulkan..
Masukkan santan pekat.
Masukkan garam...dan rasa...
Biarkan hingga mendidih pada api yang kecil...
Angkat dan hidangkan.

*boleh juga dicuba untuk makanan laut yang lain..seperti udang,ketam,siput sedut-tak perlu di bakar/dipanggang/digoreng dahulu...
ayam atau daging pun boleh juga....ikan sardin pun boleh juga...
terpulang pada kreativiti anda untuk mencuba...


Selamat mencuba n menjamu selera...:)



No comments: