Followers

Tuesday, April 20, 2010

Popia la pulak...

Entah kenapa tetiba terbukak pulak hati aku nak tyr buat popia basah ni...walhal,seumur idup aku tak penah berminat pun nak merasa popia basah ni..apatah lagi nak try buat sendiri...mcm mustahil jek...hahahhaha

Ni bermula dengan SMS dari Lin la nih..sibuk bertanyakan resepi kulit popia basah...aku jawab la..memang aku tak tau..n tak pernah amik tau pun.Tapi kesian la plak bila aku jawab tak tau tu...aku pun berusaha la carik...bila tanya2 tak de yg tau...so,aku pun clik sana...clik sini...akhirnya jumpa la resepi kulit popia nih...
setelah 2 hari menjerukkan resepi tu dalam laptop nih...aku pun memulakan la operasi tgh2 malam..hahahha..dengan niat..jadi tak jadi..blasah je la...sebab aku masak pun bukan sukat pun...baling2 ikut suka aku jek...hehhehehe

tapi alhamdulillah dengan sedikit modifikasi pada resepi..akhirnya...ni la hasilnya...haa...korang ape lagi??leh la cuba bila2 free..hehhehe

ni aku nak share la dgn korang resepi nih..

Kulit popia basah
-2 cawan tepung gandum
-1 1/4 cawan air
-sebiji telur ayam
-2 sudu besar cuka
-secubit garam

cara2nya.
-masukkan air+cuka+garam+telur,kacau
-masukkan tepung,kacau sampai sebati
-biarkan(tutup) selama 10-15 minit(masa ni korang leh la wat intinya)
-pastu leh la canaikan atas kuali leper.
INGAT:jangan letak minyak..dan pastikan apinya slow...
satu adunan nih leh dapat dalam 12 keping

Inti popia
Actually,suka hati korang la nak wat..bukak peti ais n tgk la ape2 yg boleh dijadikan isi...
tapi yang ni aku guna:
-10 ekor udang(leh ganti ngn ayam or dgg)-dicincang-ikut suka la..
-1/4 biji tomato(kalau besar la)-dicincang..
-2 genggam taugeh
-sebiji telur
-sebiji bawang besar-dicincang halus
-seulas bawang putih-dicincang halus
-garam secukup rasa
-1sudu besar minyak masak tuk menumis
-kalau nak pedas leh la letak sedikit lada sulah/lada hitam

Cara2nya
-panaskan minyak
-masukkan dua2 bawang tadi...tumis hingga kekuningan
-masukkan udang..
-masukkan tomato+taugeh
-masukkan telur
-masukkan garam
-gaul sehingga masak n tidak berair.
-angkat dan ketapikan.

haa...bila kulit dah siap..n inti dah siap..boleh la korang gulung popia tu..
aku letak sedikit mayonis n sos cili kat bahagian dalam kulit popia tu sebelum digulung..
tu aku la...sebab aku malas nak wat sosnya..lagipun senang dan cepat...
tapi kalau korang rajin..leh la wat sos yang lain..

Ok selamat mencuba...kalo kurang paham..leh roger2 aku...:)

1 comment:

Centado said...

terleleh ayaq liur